Reacties op het boek ‘Maak me niet Down’

MaakmenietDown_coverDe reacties van lezers lopen binnen. Dit is er één van:

Ria Huls, mama, Appingedam (NL)

In 2011 kwamen we in contact met Karel de Corte toen onze zoon (inmiddels 38 jaar oud) een moeilijke periode in zijn leven doormaakte. Omdat er toen geen juiste aanpak leek te zijn in de instelling waar hij woont, ging ik op zoek op het internet. Karel kwam  in Appingedam (NL) een lezing houden voor de begeleiders en familieleden van onze zoon. Zijn visie heeft zoveel herkenning en begeleidingsadviezen gegeven. De adviezen zorgden ervoor dat onze zoon weer vrolijk werd. We hoopten toen al op een boek en na jaren wachten is het er eindelijk. Het boek geeft weer veel herkenning. De instelling waar onze zoon woont, gebruikt  het inzicht en de adviezen sinds de lezing in 2011 gelukkig ook. Het boek is een aanrader voor iedereen – zowel familieleden als professionals – die met Down te maken heeft. Bedankt, Karel!

Sasja Geurtse, fysiotherapeut,  De Twentse Zorgcentra (NL)

Ik heb genoten van uw boek en de cliënten en hun familie en begeleiders die geïnspireerd en meegedaan hebben.

De betrokkenheid, warmte en het mogen meelezen in de adviezen en de verhalen doet me goed, bevestigt en geeft perspectief en ruimte om blijvend onderzoekend onderweg te zijn en de verbinding te blijven maken, passend bij de vorm van de dag, de patronen van de ander en het zoeken naar een goed invoegmoment.

Binnen een team zijn nu begeleiders aan het lezen en kijken elkaar het boek uit de handen.

Een ouderpaar voelt zich bevestigd in hun kijk op hun zoon en organiseert passende ondersteuning.

A. W., begeleider,

Ik kreeg het boek ‘Maak me niet Down’ als geschenk van een ex-collega. En of het een geschenk is…?!  

Met 26 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met het syndroom van Down is dit boek een stimulans om verder te doen zoals ik bezig ben. Ik geloof ten diepste in het aangaan van ‘verbinding’ met de bewoners en de dynamiek en energie waarmee Karel De Corte zijn visie neerzet, wekt bij mij heel veel herkenbaarheid.

Ik ben vooral dankbaar omdat dit boek op het juiste moment komt in mijn loopbaan. Het stimuleert en is een hart onder de riem voor mijn ‘opvoedersziel’ !

A.J., Woonbegeleider (NL)

Een paar maand geleden heb ik het boek ‘Maak me niet Down’ voor mezelf besteld en gelezen, hierbij werd ik zo enthousiast doordat het zo herkenbaar is maar ook duidelijkheid geeft over hoe mensen met Down denken en handelen.

Op het werk (een woning waar mensen met een verstandelijke beperking wonen) heb ik het er steeds over en heb nu mijn boek uitgeleend aan een collega. Eigenlijk wil ik dat alle collega’s het gaan lezen…

 Zelf werk ik al jaren in de zorg en weet vaak hoe het bij de mensen werkt, maar om het op papier te zien, met een duidelijke uitleg is erg fijn. Er is nu een antwoord op ‘het waarom’ mensen zo handelen.

Ook ben ik blij dat we weer gaan voor meer verbondenheid met de bewoners en veel minder het afstandelijke “professionele” afstand houden.

Bedankt voor het mooie boek (ben benieuwd naar het boek Eerst vasthouden, dan loslaten)!

Jannie van Lenthe, coördinator Centrum Consultatie en Expertise (NL)

Wat heb ik met een plezier en verwondering uw boek gelezen.

Het was een soort aaneengesloten reeks van herkenning  mooi door u verwoord in respectvolle, luchtige en kernachtige taal.

Angélique en Coen Crum, Thomashuis Vlijmen (NL)

Inmiddels heb ik uw boek gelezen; wat ontzettend herkenbaar!

Afgelopen vrijdag hebben wij Karel de Corte in ons Thomashuis uitgenodigd om het Syndroom van Down eens op een andere manier onder de aandacht te brengen bij onze begeleidsters, ouders en natuurlijk wij zelf.

Aanleiding om Karel uit te nodigen was het boek wat hij heeft geschreven, “Maak me niet Down”. Een geweldig boek vanuit de praktijk geschreven en Karel vertelt zoals hij schrijft.

Bedankt voor de leerzame middag, je vertelt zoals je schrijft, geweldig!

Lieselot Furniere, thuisbegeleider START West-Vlaanderen,

Ik heb net met veel plezier jouw boek gelezen en deze bekend gemaakt aan onze dienst…. de adviezen waren heel herkenbaar jouw stijl. Ik draag dit nog steeds mee in mijn huidige begeleidingen, waarvoor dank,

Johan Van Holderbeke, orthopedagoog

Wow!!!

Ik heb gisterenavond het laatste stukje van je boek gelezen.

En ik moet, nee, mag en wil zeggen dat het een heel erg goed werkstuk is. Echt gemeend en van harte proficiat.

Eerst en vooral leest het heel vlot. Sommige momenten moest ik het wegleggen omdat ik iets anders moest doen maar eigenlijk het vervolg wilde kennen.

De vele voorbeelden maken het levensecht en zeer leesbaar.

OK, ik ben misschien niet het meest gemiddelde leespubliek, ik heb je immers al enkele keren je ideeën horen vertellen en zo…

Maar ik ben er zeker van dat het ook voor minder belezen mensen zeer toegankelijk is. Opzet geslaagd dus. Ouders, begeleiders, leerkrachten… ze zullen er zeker baat bij hebben.

 Je ideeën zijn ook zeer duidelijk uiteengezet, zowel het basisidee van de psychische structuurvastheid als van de eigenheid van hun sociale ontwikkeling.

Wat betreft de psychische structuurvastheid vertel je dat we nooit meer ‘koppigheid’ zouden mogen gebruiken.

M’n collega’s kennen me op dat gebied al… als ze weer eens over koppigheid willen beginnen en ik maak aanstalten om te spreken dan verbeteren ze zichzelf al…

 Vele dingen zijn trouwens herkenbaar naar andere mensen met een verstandelijke handicap ook, zoals je zelf trouwens ook schrijft… 

Ik ben zeker van plan om jouw boek occasioneel aan te raden bij mensen die er iets kunnen aan hebben.

Maar ik ben ook van plan om er een soort van ‘recensie’ van te maken. Ik zie dan nog wel naar welk(e) tijdschriften ik het opstuur, maar zeker al in ons tijdschrift van Inclusie Vlaanderen.

Het boek moet echt wel ruim verspreid worden.

L.L. uit G. , mama van 23-jarige dochter met Down

“ Zelf ben ik ook in een exemplaar bezig en ben zeer enthousiast over wat ik lees in uw boek. Zoveel herkenning, zoveel duidelijke uitleg. Ik ben heel blij met uw boek. Onze dochter met downsyndroom, 23 jaar, is herstellende van een depressie, we ervaren veel steun aan hetgeen u schrijft. Dank daarvoor.”

De rest van de reacties vind je hier.

Heb je het boek gelezen en wil je ook graag jouw reactie kwijt? Laat het weten via info@kareldecorte.be.
Alvast bedankt.