De Pedagoog las Maak me niet Down

In het Nederlandse magazine De Pedagoog verscheen een recensie van ‘Maak me niet Down’. De volledige tekst vind je hieronder.


Koppig en eigenwijs?

Een feest van herkenning. Zo zou ik Maak me niet Down van Karel De Corte omschrijven, voor iedereen die mensen met het downsyndroom kent. Vanuit zijn ruimschootse ervaring als orthopedagoog deelt hij laagdrempelig zijn ervaringen met en ontdekkingen over deze bijzondere doelgroep. Met Maak me niet Down wil de auteur inzicht geven in de eigenheid van mensen met Down, met aandacht voor zowel het individu als de specifieke kenmerken die bij het syndroom lijken te horen. Hij doet dit aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden die voor ouders, begeleiders en behandelaren zonder meer herkenbaar zijn.

De Corte legt de nadruk op het belang van verbinding en basisacceptatie van de persoon: niet anders dan ieder ander.
Hij belicht de neiging om deze groep als ‘koppig’ of ‘eigenwijs’ te bestempelen, waardoor ze ook vaak zo benaderd worden. Via duidelijke uitleg en praktijkvoorbeelden zorgt hij dat er besef en begrip komt van patronen achter dat ‘koppige’ gedrag. Er is aandacht voor psychisch en sociaal functioneren, risicofactoren en algemene adviezen om het leven voor mensen met Down gemakkelijker te maken.

Maak me niet Down is prettig geschreven, zodat het voor zowel ouders, begeleiders als behandelaren bruikbaar is. En vanuit een duidelijk pedagogische achtergrond, waarbij De Corte bewust voor medische informatie refereert aan andere deskundigen. Het boek staat boordevol ervaring, advies en wetenschappelijke informatie.
Een must have voor iedereen die met deze unieke doelgroep werkt.

tekst: June Bragg

Maak me niet Down van Karel De Corte (2018) is uitgegeven in eigen beheer. www.kareldecorte.be